Flyg till världens vackraste Visby

Visby är en sagolikt vacker stad med sin medeltida ringmur och sina många pittoreska, rosprydda gränder.

I den medeltida staden som sluttar ner mot havet ser du bland annat de mäktiga ruinerna och domkyrkans torn som sträcker sig mot himlen, mitt bland myllret av hustak och grönområden.

Ett stenkast från hamnen ligger Almedalen, en praktfull park i hjärtat av Visby, kanske mest känd för Al- medalsveckan (politikerveckan.

Du ser hur hela innerstaden omfamnas av Visbys välbevarade ringmur, som bidrar till att många ser Visby som Sveriges vackraste stad.

Historien är ständigt närvarande när du vandrar längs Visbys kullerstensgator. Hansestaden Visby kallas ibland för ”Medeltidens Manhattan” på grund av dess betydelse som kommersiellt centrum under medelti- den, och tillhör världsarven på UNESCO:s lista över världens kultur- och naturminnen.

Leta dig in i några av de mysiga gränderna och förundras över de slingrande rosornas prakt längs väggarna på de ofta lågt byggda småhusen. Besök Visbys imponerande medeltida kyrkoruiner eller den rogivande Bo- taniska trädgården. På Gotlands Museum kan barn och vuxna fördjupa sig ytterligare i historien bland runste- nar, riddares rustningar och gnistrande guld- och silverskatter som hittats på ön. Årets höjdpunkt för många är Medeltidsveckan i augusti, när Visby fylls av medeltida marknader, tornerspel, eldshower och mängder av fascinerande arrangemang.

Men Visby är också i högsta grad en stad i nutiden. Här finns stora möjligheter till shopping på bland annat Adelsgatan, Hästgatan och Östercentrum. I Visby hittar du allt från lokalt producerat hantverk till märkesklä- der. Utbudet är stort och brett.

Staden är Sveriges krogtätaste med gott om restauranger i alla prisklasser, barer och nattklubbar. Uteserve- ringarna i hamnen och på Stora torget lockar många till att sitta kvar sent på sommarkvällarna.

Visby lyckas vara allt det här, på samma gång, utan att förlora sin unika prägel. Många som besöker Östersjöns pärla återkommer år efter år.

Jag vill få lokala erbjudanden. Prenumerera på vårt nyhetsbrev: